Lifestyle Medicine

Το Lifestyle Medicine”, δηλαδή η Ιατρική του Τρόπου Ζωής είναι ένας νέος κλάδος της Ιατρικής που με ολοκληρωμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, την διαχείριση του stress, την κοινωνική υποστήριξη και τις περιβαλλοντικές εκθέσεις – βοηθά στην πρόληψη, την θεραπεία και ακόμη και στην αντιστροφή ή στην εξέλιξη των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες τους.

 

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.»

Ιπποκράτης

 

Χρόνια Νοσήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής

  • Προδιαβήτης και Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Μεταβολικό Σύνδρομο
  • Λιπώδης Νόσος του Ήπατος
  • Υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
  • Δυσλιπιδαιμίες
  • Αρθρίτιδα- Οστεοπόρωση
  • Παχυσαρκία
  • Υπνική Άπνοια Ύπνου
  • Καρκίνοι (πνεύμονα, δέρματος, παχεός εντέρου, τραχήλου της μήτρας, μαστού,ήπατος)
  • Παχυσαρκία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 80% των καρδιαγγειακών νόσων, των εγκεφαλικών και του διαβήτη τύπου ΙΙ καθώς και το 40% των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν με καλύτερη διατροφή, περισσότερη σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.

 

 

Οι 6 πυλώνες της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής

  1. Υγιεινή Διατροφή: εκπαίδευση και εξάσκηση στη μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, μέσω εκμάθησης του ατόμου να ακολουθεί ένα υγιές πρότυπο διατροφής που ταιριάζει στις ανάγκες του.
  2. Φυσική Άσκηση: υποστήριξη των ατόμων να υιοθετήσουν περισσότερους τρόπους φυσικής άσκησης, καθώς και να μειώσουν το χρόνο καθιστικής ζωής.
  3. Πνευματική Υγεία: εκπαίδευση πάνω σε επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους μείωσης του άγχους και βελτιστοποίησης χαλάρωσης. Μια ομάδα επαγγελματιών υγείας βοηθά το άτομο να βρει σκοπό στη ζωή του και να βελτιώσει την καθημερινότητα του.
  4. Ελαχιστοποίηση βλαβερών Περιβαλλοντικών Παραγόντων/Συνηθειών: υποστήριξη ατόμων για διακοπή καπνίσματος, μείωση κατάχρησης αλκοόλ, αποφυγή εθιστικών ουσιών αλλά και συμπεριφορών, όπως είναι η υπερβολική χρήση κοινωνικών δικτύων.
  5. Ύπνος: η Ιατρική του Τρόπου Ζωής στοχεύει στο βοηθήσει το άτομο να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του και να αποφύγει συμπεριφορές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του.
  6. Υγιείς Διαπροσωπικές σχέσεις: η ομάδα επαγγελματιών υγείας στόχο έχει να υποστηρίξει το άτομο να αναπτύξει αλλά και να διατηρήσει υγιείς και εποικοδομητικές διαπροσωπικές σχέσεις, με ουσιαστικό νόημα για την πνευματική υγεία.

 

 

Ποιοι μπορούν να «ασκήσουν» το Lifestyle Medicine;

Στις περισσότερες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου είναι κοινώς αποδεκτό ότι η συνεργασία επιστημόνων υγείας από διαφορετικές ειδικότητες (multidisciplinary multi-system approach) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προσφέρονται υπηρεσίες υγείας και το lifestyle medicine δεν αποτελεί εξαίρεση. Συνήθως ο γιατρός αποτελεί το συντονιστή της ομάδας, και είναι αυτός που θα κάνει την αρχική διάγνωση, θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κλινικής κατάστασης του ατόμου και θα αξιολογεί τις ιατρικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, όταν χρειάζεται, ένας διατροφολόγος και ένας ψυχολόγος αποτελούν μέλη της ομάδας ώστε να προσφέρουν μια ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη καθοδήγηση στο άτομο, όπως είναι διαιτητικές συμβουλές, επιτήρηση διατροφικού πλάνου καθώς και η συμβουλευτική υγείας (health coaching).

Οι παρακάτω οργανισμοί είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των επαγγελματιών  υγείας στο Lifestyle Medicine, την ενημέρωση του κοινού και πρόσβαση σε επιστημονικές πηγές και σεμινάρια. Στην Ελλάδα υπάρχει το Hellenic Lifestyle Medicine Network όπου μπορεί κανείς να βρει τον επαγγελματία υγείας που του ταιριάζει.

  1. Hellenic Lifestyle Medicine Network (http://www.lifestylemedicine.gr/),
  2. European Lifestyle Medicine Organization (ELMO) (https://www.eulm.org/)
  3. British Society of Lifestyle Medicine (https://bslm.org.uk/)
  4. American College of Lifestyle Medicine (https://www.lifestylemedicine.org/)