Ο Καφές Μπορεί να Μειώσει τον Κίνδυνο για Καρδιακή Νόσο

Μπορεί να ωφελήσει ο καφές την καρδιά;

Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει σχετικά με την επίδραση του καφέ στην καρδιακή υγεία και στον κίνδυνο θανάτου, θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του American College of Cardiology τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η  καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και αρρυθμιών. Επίσης προσφέρει και αρκετά άλλα οφέλη στην υγεία μας. Παρόλο που μέχρι σήμερα αρκετοί γιατροί συμβούλευαν τους ασθενείς τους με καρδιακά προβλήματα να  μειώσουν τον καφέ, από τη νέα έρευνα φαίνεται ότι 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είναι απλά ασφαλή αλλά δρουν και προστατευτικά στην καρδιά.

Για τη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Μεγάλης Βρετανίας UK Biobank. Τα άτομα που πήραν μέρος ήταν στην ηλικία των 50 ετών περίπου. Απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή ποσότητα και τον τύπο καφέ που κατανάλωναν. Σκοπός ήταν να εξεταστεί η σύνδεση του ροφήματος αυτού με τις αρρυθμίες, την καρδιαγγειακή νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 


Έγιναν 3 αναλύσεις με βάση την ομάδα ελέγχου.

Στην πρώτη ανάλυση αναλύθηκαν τα δεδομένα από 382.535 εθελοντές χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί αν ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στα επόμενα 10 χρόνια. Παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία είχαν αυτοί που κατανάλωναν 2-3 ποτήρια καφέ ημερησίως. Συγκεκριμένα οι εθελοντές αυτοί είχαν 10-15% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, αρρυθμιών ή θανάτου από όλα τα αίτια.

Στη δεύτερη ανάλυση μελετήθηκε η επίδραση του καφέ σε άτομα με γνωστό καρδιαγγειακό νόσημα. Ανάμεσα στους 34.279 εθελοντές που πήραν μέρος αυτοί που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου στη δεκαετία συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν καφέ.

Στην τρίτη ανάλυση εξετάστηκαν διαφορετικά είδη καφέ και η επίδρασή τους στην καρδιακή νόσο. Και πάλι σημειώθηκαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα των εθελοντών που έπινε ροφήματα με καφεΐνη συγκριτικά με ροφήματα που δεν περιείχαν καφεΐνη.

 

 

Καφές και οφέλη για τη συνολική υγεία.

Τα πιθανά αίτια πίσω από αυτή τη θετική επίδραση του καφέ είναι πολλά. Όπως έχει ήδη αποδειχθεί ο καφές βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους μέσω αναστολής της απορρόφησης των λιπαρών οξέων από το έντερο. Επιπλέον αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον σε μελέτες η κατανάλωση καφέ έχει συσχετισθεί με μειωμένη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα οι κόκκοι του καφέ περιέχουν περισσότερα από 100 ενεργά συστατικά. Κάποια από αυτά είναι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, ρυθμίζουν το μεταβολισμό, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν τη φλεγμονή.

Συμπερασματικά λοιπόν ο καφές μπορεί να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ακόμα και για τα άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

Ένας από τους ερευνητές μάλιστα σημειώνει «Αν πίνουμε ήδη καφέ δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις επιδράσεις του, ακόμα και αν έχουμε ιστορικό διάγνωσης με καρδιαγγειακή νόσο. Ο καφές, ιδιαίτερα το πρωί, μας βοηθά να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα αρκετών ανθρώπων».