Υψηλά Τριγλυκερίδια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πως μπορούμε να τα μειώσουμε;

Οι υψηλές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, ένα είδος λιπιδίου που κυκλοφορεί στο αίμα μας, έχουν αποκτήσει όλο και περισσότερο την προσοχή των επιστημόνων και των ειδικών στον τομέα της υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν, ποια είναι τα επίπεδα κινδύνου και τι λύσεις υπάρχουν όταν είναι αυξημένα.

Πώς μπορώ να μειώσω γρήγορα τα υψηλά τριγλυκερίδια;

Τα υψηλά τριγλυκερίδια απαιτούν ένα συνδυασμό υγιεινών επιλογών ζωής και διατροφής. Ορίσμενες συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψη είναι:

  1. Υγιεινή Διατροφή: Επικεντρωθείτε σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και ψηλής ποιότητας πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρι και φασόλια.
  2. Περιορισμός Ζάχαρης και Υδατανθράκων: Περιορίστε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων και προσπαθήστε να αποφεύγετε τρόφιμα και ροφήματα με ζάχαρη ή φρουκτόζη.
  3. Υγιεινά Λιπαρά: Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά όπως λάδι ελιάς, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, και αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά.
  4. Αποφυγή Αλκοόλ: Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων.
  5. Φυσική Άσκηση: Βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση. Ακόμα και μια βραδινή βόλτα μπορεί να βοηθήσει.
  6. Επιλογή τροφών με υψηλή συγκέντρωση Ω3-λιπαρών (όπως π.χ. το ψάρι)

Πάντα είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας.

Ποιο είναι το επίπεδο κινδύνου ανάλογα με τιμές;

Το επίπεδο κινδύνου με βάση τις τιμές καθορίζεται συνήθως ως εξής:

  • Υγιή επίπεδα: Κάτω από 150 mg/dL
  • Μέτρια αυξημένα επίπεδα : 150 – 499mg/dL
  • Μέτρια προς υψηλά επίπεδα: 500- 999 mg/dL
  • Πολύ υψηλά τριγλυκερίδια:1000 mg/dL και άνω

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή πίεση και ο διαβήτης.

Επίσης πολύ υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο πάγκρεας, δηλαδή παγκρεατίτιδα.

Ποια τρόφιμα προκαλούν υψηλά τριγλυκερίδια;

Ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι:

  •  Τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης: Τρόφιμα με ζάχαρη και ζαχαρούχα ροφήματα/αναψυκτικά.
  • Κορεσμένα Λιπαρά: Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο και τα fast food.
  • Υδατανθράκες Χαμηλής Ποιότητας: Λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ζύμες .
  • Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.

Αν παρά τη σωστή διατροφή τα υψηλά τριγλυκερίδια επιμείνουν και πάντα με βάση το επίπεδό τους, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσειε άν πρέπει να προχωρήσετε σε φαρμακευτική αγωγή ή όχι. 

Γιατί είναι τα τριγλυκερίδια μου υψηλά, αλλά η χοληστερίνη μου είναι φυσιολογική;

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβαίνει επειδή τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη είναι διαφορετικά είδη λιπιδίων που επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες. Οι υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να σχετίζονται με συνήθειες διατροφής  όπως η κατανάλωση υψηλής ποσότητας υδατανθράκων, ζάχαρης ή αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, η χοληστερόλη επηρεάζεται περισσότερο τα λιπαρά γεύματα, το κόκκινο κρέας, αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά με υψηλα λιπαρά κλπ, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση.