Μπορούν να προκαλέσουν ηπατική νόσο τα ροφήματα με ζάχαρη;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA, μας λέει ότι τα ροφήματα με ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν χρόνια ηπατική νόσο ή ακόμα και κακοήθεια. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα  ροφήματα αυτά, όπως ενεργειακά ποτά, σόδες, αναψυκτικά και καφέδες με ζάχαρη, έχουν ισχυρή σύνδεση με την παχυσαρκία και το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ .

Η μελέτη

Σχεδόν 100,000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη. Οι γυναίκες αυτές παρακολουθήθηκαν για 20.9 χρόνια κατά  μέσο όρο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι αυτές που έπιναν ένα ή παραπάνω ζαχαρούχο ρόφημα την ημέρα είχαν υψηλότερα ποσοστά κακοήθειας στο ήπαρ καθώς και χρόνιας ηπατικής νόσου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μας δείχνει ξεκάθαρα τη σύνδεση των ροφημάτων με ζάχαρη με τις νόσους στο ήπαρ.

Συγκεκριμένα το 6.8% των γυναικών της μελέτης που κατανάλωνε 1 ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχε 85% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και 68% για θνητότητα από χρόνια ηπατική νόσο. Η σύγκριση έγινε με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 3 ζαχαρούχα ποτά το μήνα.

Η προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματα προσθέτει πολλές επιπλέον θερμίδες.

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης σε 24γρ. (6 κ.γλ) για τις γυναίκες και 36γρ. (9κ.γλ) για τους άνδρες την ημέρα. Όσο λιγότερη ζάχαρη καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο και παχυσαρκία στο μέλλον.

Εδώ βλέπουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού της ζάχαρης που έχουν κάποια ροφήματα στα 330ml:

  • Coca Cola: 39γρ. (9-10.γλ)
  • Pink Grapefruit Soda: 30γρ. ( 7-8 κ.γλ)
  • Starbucks Frappuccino: 40.5γρ. (10 κ.γλ)

Πώς συνδέεται η κατανάλωση ζάχαρης με την ηπατική νόσο;

  • Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με παχυσαρκία και διαβήτη.
  • Οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη (μειωμένη δηλαδή ευαισθησία των ιστών) και φλεγμονή.
  • Τα χημικά που εντοπίζονται στα ροφήματα αυτά, όπως ταυρίνη, φαινυλαλαλίνη καθώς και χρωστικές, κιτρικό οξύ κ.α. μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην πρόκληση βλάβης.

Πρέπει οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη να ανησυχούν για την υγεία τους;

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το γεγονός ότι η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Άρα δεν έχει αποδείξει ότι τα συμπεράσματα μπορούν να γενικευθούν σε όλο τον πληθυσμό.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με πρόσφατη προειδοποίηση δήλωσε ότι η ασπαρτάμη, ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως αντί της ζάχαρης, είναι πιθανά καρκινογόνο.

Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης.

Χυμοί φρούτων (συσκευασμένοι), διαιτητικά ροφήματα και γάλα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση. Όμως τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα, τα ενεργειακά ροφήματα και τα αναψυκτικά αποτελούν λιγότερο υγιεινές επιλογές.