Ηπατολογία

Η Ηπατολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις νόσους του ήπατος (συκωτιού). Το ήπαρ είναι ένα από τα ζωτικά όργανα που διατηρούν το σώμα μας υγιές. Δύο από τις βασικότερες λειτουργίες του είναι να μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε χημικές ουσίες που έχει ανάγκη το σώμα μας καθώς επίσης και να φιλτράρει τις τοξικές ουσίες. Επίσης βοηθά στη μετατροπή του φαγητού μας σε ενέργεια. Κατ’ επέκταση όταν πάσχει το ήπαρ πάσχει ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο ένα όργανο.

Συνήθως τα νοσήματα του ήπατος έχουν μία χρόνια διαδρομή, ξεκινούν σιωπηλά και συνεχίζουν να την πορεία τους προκαλώντας καταστροφή στον ηπατικό ιστό, χωρίς ο ασθενής να το γνωρίζει. Οι περιπτώσεις που θα δώσουν εγκαίρως συμπτώματα είναι πιο σπάνιες και αφορούν οξείες καταστάσεις.

 

Οι καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο ήπαρ είναι:

  1. Λοιμώξεις (ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C)
  2. Ανοσολογικά προβλήματα (αυτοάνοση ηπατίτιδα, πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα, πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα – πρώην πρωτοπαθής χολική κίρρωση)
  3. Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι του ήπατος
  4. Κληρονομικά νοσήματα του ήπατος (αιμοχρωμάτωση, νόσος του Wilson, ανεπάρκεια α1-αντιθρυψίνης)
  5. Άλλα αίτια: αλκοολική νόσος του ήπατος, υπερδοσολογία φαρμάκων, λιπώδης νόσος του ήπατος

Οι νόσοι αυτές μπορούν να προκαλέσουν από μια ήπια φλεγμονή στο ήπαρ έως οξεία ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση και κακοήθεια.