Υψηλά Ηωσινόφιλα στη Γενική Αίματος

Τι είναι τα ηωσινόφιλα;

Τα ηωσινόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συγκεκριμένα είναι το κομμάτι αυτό της άμυνας του οργανισμού που ενεργοποιείται ενάντια σε αλλεργιογόνα, καθώς και σε παρασιτικές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Επίσης συγκεκριμένα νοσήματα, αλλά και φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να αυξήσουν τα ηωσινόφιλα

Υψηλά ηωσινόφιλα ή ηωσινοφιλία ορίζεται ως η κατάσταση όπου τα ηωσινόφιλα στη γενική αίματος είναι περισσότερα από 500/μl (απόλυτος αριθμος). Ενώ όταν τα ηωσινόφιλα ξεπερνούν τα 1,500/μl και αυτό παραμένει για αρκετούς μήνες, τότε πρόκειται για υπερηωσινοφιλία (με ή χωρίς βλάβη οργάνου στόχου).

Αίτια αυξημένων ηωσινοφίλων.

Οι πιο συχνές αιτίες αυξημένων ηωσινόφιλων αφορούν σε άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, εποχικές αλλεργίες ή αντιδράσεις σε φάρμακα και συνήθως είναι παροδικές. Ηωσινοφιλία επίσης βλέπουμε σε καταστάσεις όπου παρατηρείται δυσλειτουργία του ανοσολογικού συστήματος όπως αγγειίτιδες, σαρκοείδωση, ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, αυτοάνοση μυοκαρδίτιδα κ.α. Τέλος κληρονομικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των ηωσινοφίλων στο αίμα.

Νόσοι που συνδέονται με υψηλά ηωσινόφιλα στο αίμα.

Αλλεργίες

Αντιδράσεις σε φάρμακα

Αλλεργική ρινίτιδα

Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία

Άσθμα

Παρασιτικές λοιμώξεις

Ατοπική δερματίτιδα

Ηωσινοφιλική κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα

Κακοήθειες

Λέμφωμα Hodgkin

Ελκώδης κολίτιδα/ Νόσος Crohn

Ατοπική δερματίτιδα

Τι μπορεί να συμβεί εάν τα ηωσινόφιλα είναι υψηλά;

Σε κάποιες περιπτώσεις τα ηωσινόφιλα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος προκαλώντας:

– ηωσινοφιλική κυστίτιδα

ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα/κολίτιδα

– ηωσινοφιλική πνευμονία

– ηωσινοφιλική κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα (Churg-Strauss syndrome)

– υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο

Πότε να επισκεφτώ ιατρό;

Πολλές φορές το εύρημα της ηωσινοφιλίας είναι τυχαίο στο γενικό check up. Καλό είναι να γίνεται πάντα μια συζήτηση με τον προσωπικό μας ιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα ώστε να αποφασισθεί εάν χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Συνήθως η γενική αίματος επαναλαμβάνεται ώστε να εκτιμηθεί εάν το εύρημα είναι παροδικό ή όχι. Παράλληλα μπορεί να ζητηθούν εξετάσεις που να αναδείξουν το αίτιο της ηωσινοφιλίας.

Σε περίπτωση υπερηωσινοφιλίας (>1,500/μL) μπορεί να χρειαστούν φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, τα οποία λόγω αρκετών παρενεργειών χρειάζονται τακτική παρακολούθηση από τον ιατρό μας.