Εμβόλια Ειδικών Ομάδων

Τα βασικά εμβόλια ενηλίκων που πρέπει να γίνονται, αναφέρονται σε όλο τον πληθυσμό. Παρόλα αυτά, συστήνονται και ορισμένα επιπλέον εμβόλια ειδικών ομάδων του πληθυσμού ανάλογα με την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των ατόμων.

Αναλόγως τρόπου ζωής, ταξιδιών, συνηθειών μπορεί να έχουν ένδειξη και άλλα εμβόλια. Ο Παθολόγος σας θα σας ενημερώσει για το ποια εμβόλια είναι τα κατάλληλα για εσάς.

 

Ποια εμβόλια ειδικών ομάδων συστήνονται με βάση την ηλικία;

 

Εμβόλια ειδικών ομάδων: Ενήλικες 18-26 ετών

Εκτός από τα βασικά εμβόλια ενηλίκων, συστήνεται η προστασία από συγκεκριμένους τύπους HPV που προκαλούν:

  • καρκίνο τραχήλου της μήτρας
  • καρκίνο πρωκτού και άλλων περιοχών
  • κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το διδύναμο HPV2 (16, 18) και το εννεαδύναμο HPV9 (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) εμβόλιο.

 

Εμβόλια ειδικών ομάδων: Ενήλικες άνω των 60 ετών

Το  εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα (ηλικίες 60-75 ετών) συστήνεται ανεξαρτήτως εάν έχει προηγηθεί εκδήλωση ιού έρπητα-ζωστήρα στο παρελθόν. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό. Σημειώνεται πως τα άτομα με ανοσοκαταστολή πρέπει να συζητήσουν πρώτα με τον ιατρό τους.

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (συζευγμένο PCV13 και πολυσακχαριδικό PPSV23), για τους ενήλικες άνω των 65 ετών πρέπει να λαμβάνονται και τα δύο εμβόλια. Συστήνεται να προηγείται το εμβόλιο PCV13 και μετά από 1 έτος να ακολουθεί το PPSV23.  Σε άτομα ηλικίας ≥ 65 ετών που έχει προηγηθεί το PPSV23, ακολουθεί το PCV13 ένα έτος αργότερα.

 

Εμβόλια ειδικών ομάδων: Ποια συστήνονται με βάση λοιπά χαρακτηριστικά;

 

Εμβόλια ειδικών ομάδων: Εγκυμοσύνη

Τα δύο εμβόλια που είναι απαραίτητα σε κάθε εγκυμοσύνη είναι:

  • Εμβόλιο Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη (Tdap) μεταξύ 26 και 37 εβδομάδων της κύησης, ιδανικά όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο για την προστασία από τον κοκκύτη
  • Εμβόλιο Γρίπης

 

Εμβόλια ειδικών ομάδων: Χρόνια νοσήματα και Ευπαθείς ομάδες

  • Ασπληνία:
  1. Ετήσιο γρίπης
  2. Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη (Tdap)
  3. Εμβόλιο για Haemophilus influenza b (Hib) εάν δεν έχει κάποιος εμβολιαστεί
  4. Πνευμονιόκοκκου (και οι δύο τύποι)
  5. Μηνιγγιτιδόκοκκου (και οι δύο τύποι)
  6. HPV (έως 26 ετών)
  7. Ιλαράς-Παρωτίτιδας-Ερυθράς (MMR) – εάν είστε γεννημένος από το 1970 και μετά και δεν έχετε εμβολιαστεί ή νοσήσει στην παιδική ηλικία
  8. Ανεμευλογιάς – εάν είστε γεννημένος από το 1990 και μετά και δεν έχετε εμβολιαστεί ή νοσήσει στην παιδική ηλικία

 

 

  1. Ετήσιο γρίπης
  2. Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη (Tdap)
  3. Πνευμονιόκοκκου (και οι δύο τύποι)
  4. Ηπατίτιδας Β
  5. Έρπητα ζωστήρα (VZV)- 60-75 ετών

 

  • Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα: Οι ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά από τη γρίπη. Επίσης, πολλές νόσοι που προλαμβάνονται με τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη στους αεραγωγούς, που ήδη είναι ευάλωτα σε αυτά τα άτομα. Τα εμβόλια που συστήνεται να κάνουν:
  1. Ετήσιο γρίπης
  2. Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη (Tdap)
  3. Πνευμονιόκοκκου (και οι δύο τύποι)
  4. Έρπητα ζωστήρα (VZV) σε ηλικίες 60-75 ετών

 

  • Καταστάσεις ανοσοκαταστολής: Τα αδρανοποιημένα εμβόλια (τετάνου-διφθερίτιδας, πνευμονιοκόκκου, μηνιγγιτιδοκόκκου, αιμοφίλου ινφλουένζας, ηπατίτιδας Α και Β) είναι αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης. Μπορούν να γίνονται με ασφάλεια σε άτομα με ανοσοανεπάρκειες ή ανοσοκαταστολή. Από την άλλη, τα εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους οργανισμούς (MMR, ανεμευλογιάς, έρπητα ζωστήρα) γίνονται στις προηγούμενες περιπτώσεις μόνο επί ειδικών ενδείξεων και κατόπιν συστάσεως από ειδικό γιατρό. Σε κάθε περίπτωση εμβολιασμού με εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR), ανεμευλογιάς ή ιού των θηλωμάτων (HPV) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται η συζήτηση με ειδικό.