Νέες μελέτες για την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία

Ακόμα και μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο!

Σε λιγότερο από ένα μήνα από την ανακοίνωση της World Heart Federation ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για την καρδιά, νέες μελέτες έρχονται να προστεθούν στα δεδομένα για το αλκοόλ. Στις μελέτες αυτές αναφέρεται η αρνητική του επίδραση στον εγκέφαλο και στον κίνδυνο καρκίνου.

Σε μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε ότι ακόμα και ένα ποτό την ημέρα συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές μελέτησαν MRI (μαγνητικές) από 36,678 υγιείς ενήλικες. Η μέση ηλικία ήταν 40-69 έτη. Συσχέτισαν τα δεδομένα τους με την κατανάλωση αλκοόλ, το φύλο, το ύψος, το βάρος και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Από τα ευρήματά τους προέκυψε μειωμένο μέγεθος και αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου ακόμα και με ένα ποτό την ημέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications:

  • Ο εγκέφαλος ενός 50χρονου που πίνει κατά μέσο όρο μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, είναι κατά δύο χρόνια πιο γερασμένος, σε σύγκριση με κάποιον που δεν πίνει.
  • Ενώ ενός ατόμου που πίνει 4 ποτά την ημέρα, είναι κατά 10 χρόνια πιο γερασμένος, από τον εγκέφαλο των ατόμων που δεν πίνουν.

 

Υπάρχουν ασφαλή επίπεδα αλκοόλ για την υγεία;

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση του Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA), θεωρεί ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Οι ερευνητές όμως, της συγκεκριμένης μελέτης, υπογράμμισαν ότι ακόμη και αυτά τα επίπεδα προκαλούν ανιχνεύσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Μάλιστα επισήμαναν ότι τα όρια που θέτει η NIAAA είναι υψηλότερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Αλκοόλ και κίνδυνος καρκίνου.

Σε άλλη πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία επίσης βρέθηκε ότι μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή, μπορεί να έχει ως αντίκτυπο αυξημένη πιθανότητα καρκίνου στα επόμενα χρόνια. Η μελέτη συμπεριέλαβε 22,756 γυναίκες και 15,701 άντρες. Ως βαριά κατανάλωση ορίστηκαν τα 6 ποτά την ημέρα (60 gr). Οι πιο συχνοί καρκίνοι που διαπιστώθηκαν ήταν του μαστού και του παχέος εντέρου.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται πόσο σημαντική είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω του lifestyle medicine, πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος ή ασθένειας.