Οι υψηλές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, ένα είδος λιπιδίου που κυκλοφορεί στο αίμα μας, έχουν αποκτήσει όλο και περισσότερο την προσοχή των επιστημόνων και των ειδικών στον τομέα της υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν, ποια είναι τα επίπεδα κινδύνου και τι λύσεις υπάρχουν όταν είναι αυξημένα.
Τα υψηλά τριγλυκερίδια απαιτούν ένα συνδυασμό υγιεινών επιλογών ζωής και διατροφής. Ορίσμενες συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψη είναι:
Πάντα είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας.
Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή πίεση και ο διαβήτης.
Επίσης πολύ υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο πάγκρεας, δηλαδή παγκρεατίτιδα.
Ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι:
Αν παρά τη σωστή διατροφή τα υψηλά τριγλυκερίδια επιμείνουν και πάντα με βάση το επίπεδό τους, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσειε άν πρέπει να προχωρήσετε σε φαρμακευτική αγωγή ή όχι.
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβαίνει επειδή τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη είναι διαφορετικά είδη λιπιδίων που επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες. Οι υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να σχετίζονται με συνήθειες διατροφής όπως η κατανάλωση υψηλής ποσότητας υδατανθράκων, ζάχαρης ή αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, η χοληστερόλη επηρεάζεται περισσότερο τα λιπαρά γεύματα, το κόκκινο κρέας, αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά με υψηλα λιπαρά κλπ, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση.