Τι συμβαίνει με το Ozempic και την απώλεια βάρους;

Πώς η νέα τάση του Tik Tok προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις σε ένα φάρμακο για το διαβήτη.

Οπουδήποτε και αν ψάξει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βρει συμβουλές για απώλεια βάρους. Όμως αυτό που έχει συμβεί με το Ozempic δεν έχει προηγούμενο, αφού η προβολή του στην πλατφόρμα του Tik Tok οδήγησε σε σοβαρές ελλείψεις της ουσία σεμαγλουτίδης στην αγορά.

Το Ozempic (σεμαγλουτίδη) είναι μια εβδομαδιαία ένεση η οποία βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.  Επίσης μειώνει την όρεξη και συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους.  Ιστορίες διάσημων προσώπων που χρησιμοποίησαν το φάρμακο για την απώλεια κιλών εκτόξευσαν το ενδιαφέρον του κοινού γι’ αυτή την ουσία.

Πώς ξεκίνησε η δημοσιότητα του Ozempic;

Την άνοιξη που μας πέρασε η Kim Kardashian έχασε αρκετά κιλά προκειμένου να μπορέσει να φορέσει το θρυλικό φόρεμα της Marilyn Monroe για την εκδήλωση του Met Gala. To Νοέμβριο επίσης ο Elon Musk δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Ozempic. Ταυτόχρονα διάσημο περιοδικό μόδας έκανε λόγο για το «πιο καλά κρυμμένο μυστικό του Hollywood», για το οποίο πλούσιοι και διάσημοι μπορεί να δώσουν έως και 1,500$ το μήνα ώστε να το αποκτήσουν.

Όπως συμβαίνει συνήθως δεν άργησαν να ασχοληθούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το φάρμακο και ειδικά στο Tik Tok τα  #ozempic #ozempicweightloss έχουν πλέον 275 εκατομμύρια προβολές.

Ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Το Ozempic λειτουργεί μιμούμενο μία φυσική ορμόνη του ανθρώπινου οργανισμού, γνωστή ως GLP-1. Η ουσία αυτή μεταφέρεται στον εγκέφαλο και βοηθά να νιώσει κάποιος το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού με λιγότερη ποσότητα φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε την κυκλοφορία του Ozempic το 2017 για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Τέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρεία Novo Nordisk έλαβε το πράσινο φως για τη χορήγηση του σκευάσματος (σε μεγαλύτερη δόση) στα άτομα με παχυσαρκία.

Η ένδειξη είναι για:

  • Άτομα με BMI μεγαλύτερο ή ίσο του 30
  • Άτομα με ΒΜΙ μεγαλύτερο του 27 σε συνδυασμό με κάποιο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την αύξηση βάρους (διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπαρών στο αίμα, αποφρακτική άπνοια ύπνου ή ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία).

Σε μία μελέτη που διήρκησε 68 εβδομάδες, η σεμαγλουτίδη βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους. Όμως είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν είναι θαυματουργό φάρμακο. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα είναι τα πιο σημαντικά «όπλα» τόσο για την απώλεια βάρους και όσο και για ένα υγιές σώμα.

Ειδικά γι΄ αυτούς που θα ακολουθήσουν αγωγή με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως το Ozempic, ας είναι η λήψη του φαρμάκου το κίνητρο για να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής παράλληλα με την αγωγή.

Όπως και να έχει η κυκλοφορία αυτού του φαρμακου συνέβαλε στο να γίνει ένα σημαντκό βήμα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παχυσαρκία. Δεν είναι μια κατάσταση που έχει να κάνει με τη θέληση, την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο. Είναι μια χρόνια νόσος όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, που χρειάζεται παρόμοια αντιμετώπιση.