Η γενική αίματος είναι η πιο συχνή εξέταση που γίνεται στα διαγνωστικά κέντρα. Πολλές φορές υπάρχει μία σύγχυση στον όρο γενική αίματος και γενικές εξετάσεις αίματος, όμως είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.
Η γενική αίματος μας δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τύπο και τον αριθμό συγκεκριμένων κυττάρων του αίματος:
Δεν αφορά στον βιοχημικό έλεγχο, όπου βλέπουμε τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος, τη χοληστερίνη κλπ.
Είναι απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση, τον προληπτικό έλεγχο και την παρακολούθηση πολλών νοσημάτων. Για έναν ασθενή που αναφέρει συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας, που έχει μία λοίμωξη, ή που έχει παρατηρήσει κάποια αιμορραγία ή μώλωπες στο σώμα, η γενική αίματος είναι η πρώτη εξέταση που ζητάει ο γιατρός.
Διάφορα νοσήματα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση αυτών των κυττάρων. Μερικά από αυτά τα νοσήματα χρειάζονται θεραπεία ενώ άλλα απλά παρακολούθηση.
Τα υψηλά λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να υποδηλώνουν μια λοίμωξη, ενώ αλλαγές στον αριθμό και το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων βοηθούν στη διάγνωση των αναιμιών. Οι διατροφικές ελλείψεις βιταμινών και ο αλκοολισμός επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης φάρμακα ή χημειοθεραπείες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.
(Φυσιολογικό εύρος 4.0-5.9 εκατομμύρια κύτ./mcL)
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς μέσω της αιμοσφαιρίνης. Το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα αποτελεί το γνωστό μας αιματοκρίτη ( φυσιολογικές τιμές για άνδρες 45-52%, για γυναίκες 37-48%).
Μείωση παρατηρούμε στις αναιμίες ενώ η αύξηση μπορεί να σχετίζεται είτε με αυξημένη παραγωγή στο μυελό των οστών ή με αφυδάτωση (εγκαύματα, διάρροια, έντονη εφίδρωση).
Αυξάνεται σε έλλειψη βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος, υποθυρεοειδισμό, ηπατικές νόσους, αλκοολισμό, κύηση, κάποιες διαταραχές του μυελού των οστών.
Μειώνεται σε αναιμία από έλλειψη σιδήρου, θαλασσαιμίες (στίγμα μεσογειακής αναιμίας)
Χαμηλές τιμές βλέπουμε στην έλλειψη σιδήρου και στις θαλασσαιμίες, ενώ υψηλές μπορεί να σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές.
(Φυσιολογικό Εύρος 4,000 – 10,800 κύτ/mcL)
Αποτελούν την άμυνα του οργανισμού. Υψηλά επίπεδα στη γενική αίματος μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια λοίμωξη στο σώμα (πχ λοιμώξεις αναπνευστικού, πυελονεφρίτιδα, χολοκυστίτιδα κ.α.), φλεγμονή, κακοήθεια ή λευχαιμία. Ενώ χαμηλά λευκά συνήθως απαντώνται στα αυτοάνοσα νοσήματα, ιογενείς λοιμώξεις, ηπατικές νόσους ή διαταραχές του μυελού των οστών.
Λευκοκυτταρικός Τύπος
Ουδετερόφιλα 40-60% του συνόλου
Λεμφοκύτταρα 20-40% του συνόλου
Μονοκύτταρα 2-8% του συνόλου
Ηωσινόφιλα 1-4% του συνόλου
Βασεόφιλα 0.5-1% του συνόλου
(Φυσιολογικό Εύρος 150,000-400,000 κυτ/mcL)
Τα Αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος. Οι υψηλές τιμές μπορεί να υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη, φλεγμονή, αιμορραγία ή διαταραχές του μυελού των οστών. Οι χαμηλές τιμές σχετίζονται με αυτοάνοσες καταστάσεις, ανεπάρκειες βιταμινών, αλκοολισμό, φάρμακα ή διαταραχές του μυελού των οστών.