Το φυλλικό οξύ, ή αλλιώς Βιταμίνη Β9, είναι μια βιταμίνη που διαλύεται στο νερό και τη βρίσκουμε στις τροφές. Επίσης κυκλοφορεί και ως συμπλήρωμα διατροφής. Μάλιστα σε αυτή τη μορφή απορροφάται καλύτερα από ότι το φυλλικό οξύ των τροφών με ποσοστά 85% έναντι 50% αντίστοιχα. Το φυλλικό οξύ βοηθάει στη δημιουργία του DNA και του RNA, καθώς και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Επίσης βοηθά ώστε να παραχθούν υγιή ερυθροκύτταρα και είναι απαραίτητο συστατικό κατά τις περιόδους ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.
Γυναίκες και άντρες ηλικίας 19 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν 400mcg την ημέρα.
Εγκυμονούσες γυναίκες: 600mcg την ημέρα.
Θηλάζουσες γυναίκες: 500mcg την ημέρα.
Άτομα που πίνουν συχνά αλκοόλ πρέπει να λαμβάνουν 600mcg την ημέρα, καθώς το αλκοόλ εμποδίζει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος.
Ένας από τους λόγους που κατανοήσαμε το σημαντικότατο ρόλο που παίζουν οι βιταμίνες στο σώμα, είναι όταν βρέθηκε ότι η έλλειψη του φυλλικού οξέος προκαλεί νευρολογικά ελλείμματα στο έμβρυο ή μέχρι και ανεγκεφαλία. Πριν από 50 χρόνια κανείς δε γνώριζε από τι προκαλούνταν αυτές οι εμβρυικές διαταραχές μέχρι που μια μελέτη απέδειξε ότι τα έμβρυα των γυναικών που δεν έπαιρναν φυλλικό οξύ είχαν μεγαλύτερα ποσοστά νευρολογικών διαταραχών.
Ο χρόνος λήψης είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να λαμβάνεται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινάει πριν μια γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος. Συνήθως με την τροφή δεν επιτυγχάνεται η δόση των 400mcg την ημέρα. Γι΄αυτό και είναι άκρως σημαντικό οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να λαμβάνουν φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής. Και αυτός επίσης είναι ο λόγος που το U.S. Food and Drug Administration τώρα ζητάει να εμπλουτιστούν οι τροφές με φυλλικό οξύ (ψωμί, αλεύρι, μακαρόνια, ρύζι).
Η ομοκυστείνη, ένα αμινοξύ που έχει συνδεθεί με αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μετατρεπεται σε μεθειονίνη με τη βοήθεια του φολικού οξέος και της βιταμίνης Β12. Όταν δεν υπάρχει επάρκεια των βιταμινών αυτών, αυξάνεται η ομοκυστείνη με ταυτόχρονη αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια.
Η έλειψη του φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Σε εξέλιξη είναι επίσης μελέτες για την πιθανή σύνδεση του χαμηλού φυλλικού οξέος με κακοήθειες και άνοια τύπου Alzheimer.