Τι πρέπει να προσέχεις στη διατροφή όταν έχεις Σύνδρομο Πολυκυστικών; Ωοθηκών

Από την Ειρήνη Χρόνη

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Polycystic ovary syndrome: PCOS) είναι μία ορμονική διαταραχή που εκδηλώνεται στο 8–13% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως και έως και το 70% των προσβεβλημένων γυναικών παραμένουν αδιάγνωστες! Το PCOS επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων και τρόπου ζωής.

Μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως ακανόνιστες περιόδους, στειρότητα, ακμή, υπερβολική τριχοφυΐα, αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του ενδομητρίου.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια μέσης και το ποσοστό σωματικού αλλά και σπλαχνικού λίπους (BF%) συνδέθηκαν όλα αιτιολογικά με το PCOS.

Διατροφή και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η σωστή διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σε άτομα με PCOS

Πιο συγκεκριμένα, η αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Γι΄αυτό μια διατροφή που στοχεύει στην ισογλυκαιμία (σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα) κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει:

  • Σύνθετους υδατάνθρακες, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), όπως: δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και μη αμυλούχα λαχανικά.
  • Φυτικές ίνες: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.
  • Πρωτεΐνη: άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια, τόφου και φασόλια.
  • Καλά λιπαρά: αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο

Πολύ σημαντικός επίσης είναι ο έλεγχος μερίδων. Δώστε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η παχυσαρκία και το PCOS είναι συχνά αλληλένδετα και η αύξηση βάρους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα PCOS. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Τρόφιμα που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών σε άτομα με PCOS.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και ενδεχομένως στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας.

Γαλακτοκομικά: Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η μη χρήση γαλακτοκομικών είναι ευεργετική για τα συμπτώματα του PCOS. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή, ακμή ή δυσανεξία που προκαλείται από τη λακτόζη.

Καφεΐνη και αλκοόλ: Ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των ορμονικών διακυμάνσεων.

Να θυμάστε ότι το το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια περίπλοκη κατάσταση και η αντιμετώπισή του μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να είναι μια ισχυρή προσέγγιση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.