Αρτηριακή Υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Αποτελείται από δύο αριθμούς:
– Τη Συστολική (μεγάλη) πίεση, που αντιπροσωπεύει την πίεση που παράγει η καρδιά καθώς συσπάται για να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα.
– Τη Διαστολική (μικρή) πίεση, που αντιπροσωπεύει την πίεση που υπάρχει στα τοιχώματα των αγγείων ανάμεσα από τους παλμούς της καρδιάς.
Όταν λέμε ότι κάποιος έχει υπέρταση είτε η Συστολική Πίεση είναι μεγαλύτερη από 140mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) είτε/και η Διαστολική Πίεση είναι μεγαλύτερη από 90mmHg. Βέβαια πιέσεις μεγαλύτερες του 130/80 μας «χτυπάνε» το καμπανάκι και πρέπει να παρακολουθούνται πιο συστηματικά.
Υπέρταση δεν έχουμε όταν εμφανίζουμε σποραδικά και για συγκεκριμένο λόγο αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως π.χ. στο stress, αλλά όταν παρατηρείται σε συνεχόμενες μετρήσεις και χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Αν και η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να μας προκαλέσει κάποια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, αίσθημα παλμών, προβλήματα στην όραση, δύσπνοια ή ζάλη, συνήθως η αρτηριακή υπέρταση είναι ασυμπτωματική. Δηλαδή συνήθως δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα γι’ αυτό και η τακτική μέτρησή της είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τον έλεγχό της.
Παρόλο όμως που, όπως είπαμε συνήθως η αρτηριακή υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί σιωπηλά να βλάψει πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως:
– Τον εγκέφαλο
– Την καρδιά
– Τα μάτια
– Τους νεφρούς
– Τις αρτηρίες όλου του σώματος
Η βλάβη αυτή είναι σταδιακή και σιωπηλή, έως την εκδήλωση κάποιου σοβαρού συμβάντος. Για παράδειγμα είναι πλέον γνωστό ότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και νεφρική ανεπάρκεια.
Η υπέρταση (όπως και ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη) θεωρούνται χρόνια νοσήματα που είναι στενά συνδεδεμένα με τον τρόπο ζωής μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να «προλάβουμε» την εμφάνιση της υπέρτασης είναι:
– Συχνή αερόβια άσκηση
– Μειώστε όσο περισσότερο γίνεται τη χρήση αλατιού στα φαγητά και την κατανάλωση αλκοόλ.
– Προτιμήστε μια διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
– Διακόψτε το κάπνισμα (και εάν δεν καπνίζετε μην το ξεκινήσετε).
– Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα ιδανικό σωματικό βάρος.